Poll

Какво е любимото ви занимание?

 
 
 
 
 
 

Вижте резултатите

Top posters
Dark_Red_Rose (1309)
 
Вени (1308)
 
Krisi (521)
 
Renny717 (514)
 
Tami (482)
 
Stacey:) (478)
 
Smile (231)
 
DeadReaper (224)
 
elinora97 (153)
 
tali (113)
 

Latest topics
» Създадена От Дим И Кост - Лейни Тейлър
Нед Апр 30, 2017 6:01 pm by Tais

» Игра На Думи
Нед Яну 15, 2017 11:50 pm by mama_an_ji

» Скрабъл
Нед Яну 15, 2017 10:47 pm by mama_an_ji

» Музикална игра
Нед Яну 15, 2017 10:39 pm by mama_an_ji

» Да броим до 0
Нед Яну 15, 2017 12:32 pm by mama_an_ji

» Намислете си съществително преди да влезете
Нед Яну 15, 2017 12:28 pm by mama_an_ji

» Асоциации
Нед Яну 15, 2017 12:22 pm by mama_an_ji

» Шерилин Кениън - Нощни Ловци
Нед Яну 15, 2017 2:04 am by Dark_Red_Rose

» Вицове
Нед Яну 15, 2017 1:38 am by mama_an_ji

Април 2018
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Календар Календар

Земята
Лунен календар
CURRENT MOON
Общ брой посетители
Free web counter
Брояч на знамена
Flag Counter
Времето

Как да се предпазим от нитратите

Go down

Как да се предпазим от нитратите

Писане by Dark_Red_Rose on Сря Фев 06, 2013 3:25 am

Как да се предпазим от нитратите

Преди време в интервю доктор Емилова заяви, че използването на зеленчуци в найлонови пликове крие риск от интоксикация с нитрити. Поради тази причина в настоящата статия ще разгледаме основанията за това, както и изобщо предпазните мерки вкъщи, които могат да намалят риска от приема на нитрати и производни съединения.
Твърдението не е напълно лишено от основание, но не е правило. На практика преминаването от нитрати в нитрити е естественият процес, който може да протече при такива условия – групата NO3 да премине към NO2. За целта спарването и създаването на "епруветъчна среда" могат да бъдат катализатори, но определено се искат и допълнителни условия за реакцията, например енергия.
Все пак преминаването е възможно, без да е правило. Има няколко документирани случая на метхемоглобинемия в Германия, когато малки деца са хранени със спанак, пасиран вкъщи и съхраняван в съмнителни условия.
Очевидно съхранението на зеленчуците и продуктите изобщо е от сериозно значение. Съхранението обаче не е единственият фактор. Добре е да имаме една елементарна техника на безопасността, ако искаме да се предпазим.


Какво още можем да знаем за нитратите?
- Листните зелени зеленчуци следва да избираме свежи, тъмнозелени и по-дребни. Нитратите в тях са своего рода хранително натрупване, което води до по-бързо увяхване и поява на жълти петна.
- Ако ги затворим в найлонова торба и ги оставим на слънце или на топло, сме създали стерилна епруветка за нитрити - от това трябва сериозно да се пазим.
- Съхранението им в хладилника или в камерата по–скоро няма да предизвика проблем, освен за вкусовите качества и водното съдържание на зеленчука.
- Преди ядене накисваме листните зеленчуци в студена вода за 30 мин. (след 15 мин. сменяме водата) и накрая изплакваме обилно;
- Може преди ядене да ги накиснем във вода за около половин час, като поне веднъж сменим водата: нитратите са разтворими и осмозата може да ги "изведе" навън.
- При листните зеленчуци проводящите цеви (кочана) и фотосинтезиращата площ (външните листа) са обикновено "хранилището" за нитрати. Най–добре е кочани и външни листа да не се ядат и да се отстраняват.
- Счита се, че и витамин Ц има инхибиращ превръщането ефект, т.е. комбинирането на рисковите зеленчуци с цитруси, домати или други високосъдържащи витамин С продукти може да е добра идея.


Как да предпазите себе си и семейството си от нитрати:
- Ако ви се налага да съхранявате зеленчуци, най-добре в хладилник, ако е за дълго, най-добре замразени, но дори и в този случай избягвайте зеленчуци, особено от рисковите групи, преседяли половин година и повече в хладилника ви.
- Избягвайте найлоновите пликове, освен ако не са за вакуумиране и замразяване, и не размразявайте в микровълнова, а на стайна температура.
- Поинтересувайте се от съдържанието на нитрати в питейната вода във вашия град, при нужда заменете с надеждна минерална.
- Миенето и кисненето, включително и на други рискови продукти като месото, помага. Картофи, тиквички и подобни зеленчуци режете наполовина при кисненето. Краставици, картофи и тиквички най–добре обелете, съдържанието на нитрати е концентрирано в кората.
- Ако варите зеленчуци, изливайте им първата вода, след като е станала гореща.
- Внимавайте с колбаси и консерви.
- Пазете се от външни белези – зеленчукът с повече нитрати се смеква бързо и сякаш се втечнява.
- Когато избирате зеленчуци, подбирайте тези, които са видимо здрави, чисти, свежи, твърди, без нетипичен и неприятен мирис и вкус.


Нитратите не можем и не бива да превръщаме във фикс идея - вредните им ефекти са ясно потвърдени, макар и механизмът на увреждане да не е еднозначно доказан. Това обаче е без значение. Малко повече предпазливост, която граничи и с добра хигиена на храненето, никога не е излишна.

Някои полезни малки навици могат както да улеснят готвенето и работата в кухнята, така и да подобрят здравето ни. Едва ли някога напълно ще се отървем от нитрати, но в немалка част от нас самите зависи дали кошмарът на техните вредни въздействия ще остане за нас само лош спомен от миналото.


_________________
I don't drink, I don't smoke, I don't do drugs.
I play video games, which I think is a far superior addiction to any of those!


avatar
Dark_Red_Rose
Moderator
Moderator

Брой мнения : 1309
Дата на регистриране : 28.07.2010
Години : 26
Местожителство : Сливен

Информация за РПГ
Име: Сауфе, на кратко Сю

Земя и титла на героя: Морилерия

Други герои: Хейсо, Мияе и Тиржу - елфи от обкръжението на Сю.

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите